Бориспільська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

УВАГА!!! Масовий мор риби

Дата: 15.06.2023 16:22
Кількість переглядів: 354

Фото без описуЗ метою попередження негативних наслiдкiв для здоров'я людей та довкiлля, у зв'язку iз техногенною катастрофою, пов'язаною з пiдривом дамби Каховської гiдроелектростанцii, що призвело до знищення масштабної території водних бiоресурсiв, звертаємось до мешканців громад Бориспільського району про наступне. 

У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання. 

Рекомендуємо у найближчий час утриматися від придбання та вживання в’яленої або сушеної риби, приготування страв із свіжовиловленої риби, оскільки вона може містити збудники інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

Доводимо до відома рекомендації Бориспільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Київській області: 

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності; 
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора