Бориспільська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент підписав закон щодо створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації

Дата: 06.05.2023 18:18
Кількість переглядів: 238

Фото без описуПрезидент України Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ підписав Закон, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу України та запровадження Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Відповідний законопроект №8433 було розроблено народними депутатами за участю команди Мінінфраструктури та Держенергоефективності і схвалено Парламентом 11 квітня цього року.

Прийняте Парламентом і Президентом рішення – це знаковий крок, який підтверджує, що Україна дотримується глобального тренду декарбонізації попри будь-що.

Нарешті, вперше за багато років, Україна впроваджує європейський принцип «забруднювач платить», як це передбачено Регламентом ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями. Це означає, що кошти з податку на викиди СО2 буде спрямовано саме на енергоефективні цілі.

Закон дає «зелене» світло для створення в Україні спецфонду, який стане надійним і, що важливо, постійним джерелом фінансування численних проектів і програм з енергоефективності у різних секторах економіки.   Фонд Держенергоефективності, як головний енергоменеджер країни, буде реалізовувати державну політику із реальним запровадженням дієвих інструментів. Планується втілити різні механізми, які існують в світі: від «зелених» облігацій, ЕСКО-проектів, «зеленого» кредитування до факторингу та лізингу.

Основні завдання фонду:
•    підтримка державних програм енергоефективності, альтернативних джерел енергії та декарбонізації;
•    залучення міжнародних кредитних коштів та грантів для реалізації інвестиційних проектів;
•    надійна окупність і повернення іноземних інвестицій і фінансових зобов'язань.

Заощаджені кошти громади можуть спрямувати на свою відбудову, соціальний добробут, а підприємства - на свій розвиток і підвищення своєї конкурентоздатності.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора