Бориспільська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДО ВІДОМА МЕШКАНЦІВ РАЙОНУ!!!

Дата: 15.10.2023 16:32
Кількість переглядів: 312

Фото без описуБориспільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє про виявлення ДНК вірусу африканської чуми свиней (далі ‒ АЧС) в патологічному матеріалі від трупа свині, виявленого в особистому селянському господарстві с. Хоцьки, Бориспільський район, Київська область.

Наразі з метою ліквідації і недопущення розповсюдження вірусу АЧС, забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Бориспільському районі, фахівцями Бориспільського районного управління та Бориспільської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводиться комплекс заходів відповідно до затвердженого рішенням ДНПК при Бориспільській районній державній адміністрації, Плану та Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 року №  111.

Африканська чума свиней (АЧС) – інфекційне вірусне захворювання свійських і диких свиней.

Треба знати, що:

  • африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині;
  • смертність свиней може сягати 100%;
  • вилікувати АЧС неможливо - вакцини та ліків немає;
  • ознаки захворювання проявляються у свиней через 3–12 діб після зараження.

Рекомендації власникам тварин (свиней).

Для недопущення занесення вірусу африканської чуми свиней необхідно дотримуватись наступних заходів біобезпеки:

  • перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями. Вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник!
  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус поширюється через диких кабанів;
  • не допускайте відвідування приміщень, де утримуються свині, сторонніми особами;
  • тримайте тварин (свиней) у закритих приміщеннях і не випускайте їх на вигул;
  • не годуйте свиней рештками зі свого столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба піддавати термічній обробці;
  • постійно проводьте заходи по боротьбі з гризунами та комахами, регулярно проводьте дезінфекцію в тваринницьких приміщеннях;
  • не купуйте тварин без ветеринарних документів;
  • не купуйте м’ясні продукти у невстановлених для цього місцях та стихійних ринках, оскільки продукція може бути небезпечною!
  • не намагайтесь несанкціоновано перевозити живих та загиблих тварин та продукцію тваринного походження;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветеринарного лікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!

Лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора