Бориспільська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Правила обробки рослин робочими розчинами

Дата: 13.04.2023 13:29
Кількість переглядів: 220

Oбприскування рослин проти шкідників і хвороб у саду і на присадибній ділянці необхідно проводити своєчасно і якісно. 

При цьому слід дотримуватися рекомендованих концентрацій та норм витрати робочого розчину на дерево, кущ та певну площу при обробці овочевих культур, які орієнтовно складають:

  • молоде дерево (до 6 років) -2-3л
  • плодове дерево -8-10л
  • кущ смородини  -1-1,5л 
  • кущ агрусу -0,8-1,0л 
  • кущ малини – до 0,2л 
  • виноградна лоза, на 10 м2 – 1,5л 
  • суниця, на 10 м³ - 1,5л
  • овочеві культури та картопля, на 10 м2 – до 1,0л.

Робочі розчини наносяться на рослину у вигляді дрібного розпилу, особливо на нижню сторону листя, де поселяються багато шкідників і збудників хвороб. Наконечник розпилювача повинен знаходитися на відстані 40-50 см від поверхні, що обробляється. Під час обприскування слід стежити, щоб робочий розчин рівномірно покривав листя дрібними краплями. Рідина, висихаючи, має утворити плівку отрути, а не стікати з листя.

Обробку дерев та чагарників починають з верхньої частини крони дерева або куща, поступово переходячи на середину та нижню частину. При рясному обприскуванні, затримці наконечника при обробці на одному місці, а також якщо обробку починають з нижньої або середньої частини крони, на оброблюваній поверхні утворюються великі краплі, розчин стікає на грунт і забруднює його. Спливає робочий розчин і з листя, мокрого від роси та дощу. Тому не слід обприскувати рослини перед дощем, одразу після нього, а також під час сильного вітру. Не можна проводити обробку пестицидами і в спеку, - її в таких випадках переносять на ранкові і вечірні години.

При високих температурах внаслідок випаровування води концентрація отрутохімікатів у робочих розчинах значно підвищується, що може спричинити опіки на листі та плодах. Обприскувати рослини не рекомендується, якщо температура повітря нижче 5°С. Важливо враховувати і напрямок вітру, щоб розчини не потрапляли на працюючих, а також на овочеві та ягідні культури. 

При недотриманні правил обприскування часто спостерігається пошкодження рослин у вигляді опіків листя, плодів та молодих пагонів. На листі опіки проявляються у вигляді бурих плям, побуріння та відмирання країв листової пластинки або густої коричневої сітки на ній.

Найчастіше опіки допускаються при використанні мідьовмісних препаратів: мідного купоросу (у чистому його використанні та в бордоській рідині), хлорокису міді. Тому застосування їх є більш доцільним і безпечним у ранньовесняний період, а їх замінювальні терміни, у більш пізній.

У разі сильного ураження пестицидами спостерігаються не тільки опіки на оброблюваній поверхні, але й передчасне опадання листя, відмирання молодих пагонів. Опіки проявляються зазвичай у перші 2-3 дні, а опадання листя протягом тижня і більше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора